Αρώνια

Αρώνια

Η αρώνια ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών και είναι φυλλοβόλος θάμνος. Φτάνει τα τρία μέτρα σε ύψος και ευδοκιμεί σε υγρά δάση και έλη όπου υπάρχει αρκετό νερό. Παρότι είναι ιθαγενές φυτό της Βόρειας Αμερικής, από το 1940 την καλλιεργούν στην Ρωσία και από το 1950 σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Την καλλιεργούν ως καλλωπιστικό φυτό αλλά και για τροφή. Ο καρπός της είναι αρκετά ξινός και στυφός. Μπορούμε να τον καταναλώσουμε σε ωμή ή σε αποξηραμένη μορφή. Επεξεργασμένο τον καρπό της αρώνιας μπορούμε να τον δούμε ως μαρμελάδα, ως χυμό, τσάι, λικέρ, ξύδι ή κρασί, σε γλυκά, παγωτά και σε μορφή ζελέ. Ταιριάζει πολύ με γιαούρτι και επίσης μπορεί να γίνει ένα δροσιστικό smothie. Με τον καρπό της αρώνιας μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχα dressings.

Την αρώνια μπορούμε να την διακρίνουμε σε τρεις ποικιλίες οι οποίες έχουν διαφορετικό χρώμα. Έχουμε λοιπόν καρπούς σε κόκκινο, μωβ και σκούρο μωβ χρώμα. Η ποικιλία με τους σκούρους μωβ καρπούς έχει από διατροφικής άποψης το πιο μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι καρποί της είναι πλούσιοι σε ανθοκυανίνες και προκυανιδίνες. Περιέχει επίσης βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πηκτίνες και καροτενοειδή.  

Λέγεται πως την συνιστούν σε καρκινοπαθείς μετά ή κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας

Η αρώνια έχει τη δυνατότητα να αποβάλλει τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό.

Την θεωρούν μία υπερτροφή με πολλά οφέλη για τον άνθρωπο.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί