Το Αρνί στη Σούβλα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η τέχνη της Μεσογειακής Γαστρονομίας!!
Η σούβλα, είναι ένα αρχαίο εργαλείο μαγειρικής. Εδώ και αιώνες αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής και της κουλτούρας στις περιοχές της Μεσογείου. Παρόλο που στη σούβλα μπορούμε να ψήσουμε διάφορα κρέατα είτε μεγάλα είτε μικρότερα, το αρνί είναι συνυφασμένο με αυτή τη μέθοδο μαγειρέματος.
Η Ιστορία του Αρνιού στη Σούβλα
Η παράδοση του να μαγειρεύουμε το αρνί στη σούβλα υπάρχει από την αρχαιότητα, όταν οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έκαναν χρήση της σούβλας για να μαγειρέψουν κρέας. Από τότε, η τεχνική αυτή έχει εξελιχθεί και προσαρμοστεί σε διάφορες κουλτούρες και κουζίνες παγκοσμίως.
Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα;
Το μυστικό της επιτυχίας του αρνιού στη σούβλα είναι η ποιότητα του κρέατος και η τεχνική μαγειρέματος. Παραδοσιακά, το αρνί ψήνεται αργά πάνω σε μια μεγάλη σούβλα, με σκοπό να ψηθεί στο εσωτερικό του και να δημιουργηθεί μία τραγανή πέτσα από έξω. Σημαντικό είναι αρχικά να αλατοπιπερωθεί καλά το αρνί στο εσωτερικό του. Στη συνέχεια θα πρέπει να το περάσουμε στη σούβλα. Δένουμε καλά το κεφάλι και τα πόδια με σύρμα. Περνάμε τους γάντζους από το εσωτερικό του και τους δένουμε στη σούβλα. Είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί το αρνί πάνω στη σούβλα ώστε όταν θα περιστρέφεται να ψήνεται ομοιόμορφα. Αφότου το σταθεροποιήσουμε, με μία βελόνα και έναν σπάγκο, δένουμε την κοιλιά. Το αρνί είναι έτοιμο για ψήσιμο.
Το επόμενο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η φωτιά. Ανάβουμε τα κάρβουνα και αφήνουμε την φωτιά να χωνέψει. Τραβάμε τα κάρβουνα σε μία πλευρά και αφήνουμε το αρνί να ψήνεται καθώς γυρίζει. Μπορούμε να τραβήξουμε τη φωτιά και στις δύο πλευρές αν θέλουμε. Ο κάθε ψήστης έχει την δική του τεχνική!! Προς την ολοκλήρωση του ψησίματος προσθέτουμε φωτιά (κάρβουνα) κάτω από το αρνί και αφήνουμε να ψηθεί ώστε να δημιουργηθεί μία τραγανή πέτσα.
Στις περισσότερες μεσογειακές κοινότητες, το αρνί στη σούβλα συμβολίζει κοινωνικές συγκεντρώσεις και γιορτές, όπου η οικογένεια και οι φίλοι συναντιούνται για να μοιραστούν και να απολαύσουν αυτό το ιδιαίτερο πιάτο.
Έτσι, το αρνί στη σούβλα δεν είναι απλώς ένα φαγητό, αλλά ένα σύμβολο οικογενειακής παράδοσης!!
Comments are closed.