αποθήκευση του αλευριού

Αποθήκευση του αλευριού, πως πρέπει να γίνεται;

Πολλές είναι οι φορές που θα έχουμε αναρωτηθεί ποιος είναι ο σωστός τρόπος για την αποθήκευση του αλευριού. Πόσο καιρό μπορούμε να το αποθηκεύσουμε;

Το αλεύρι όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε έχει το μέγεθος μικροσκοπικών κόκκων. Όσο πιο μικροσκοπικοί κόκκοι είναι τόσο πιο ευαλλοίωτο είναι. Για να εξηγήσουμε καλύτερα πως συμβαίνει αυτό θα δανειστούμε το παράδειγμα του κιμά. Όταν έχουμε ένα κομμάτι κρέας, η εκτιθέμενη επιφάνεια στις αλλοιώσεις είναι μόνο η εξωτερική. Όταν όμως το περάσουμε από τη μηχανή του κιμά, το κρέας χωρίζεται σε μικρότερα κομμάτια άρα και έχει περισσότερες επιφάνειες που χρήζουν προσοχής για πιθανές αλλοιώσεις.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το αλεύρι. Το αλεύρι περιέχει 14% υγρασία και αρκετό οξυγόνο. Αυτά τα δύο είναι αρκετά για να του δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα. Όλα αυτά βέβαια σε συνάρτηση και με την εξωτερική θερμοκρασία όπου μαζί με την υγρασία και το οξυγόνο δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αναπτυχθούν κάποιοι αδρανείς μικροοργανισμοί. Αυτοί οι μικροοργανισμοί γίνονται ορατοί είτε ως έντομα είτε ως ακάρεα.

Πως κάνουμε την αποθήκευση του αλευριού ώστε να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω;

Τα άλευρα τα συναντάμε συνήθως σε χάρτινη συσκευασία. Η χάρτινη συσκευασία, τους επιτρέπει να αναπνέουν όσο χρειάζεται. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η εμφάνιση της υγρασίας. Σημαντικό όμως είναι, να είναι καλά κλεισμένα. Παλαιότερα τα αποθήκευαν σε θήκες μαξιλαριών ή σε υφασμάτινες σακούλες. Αν επιλέξετε να τα αποθηκεύσετε σε δοχείο, φροντίστε να είναι δοχείο ξηρής αποθήκευσης, να το σφραγίσετε καλά και να αφήσετε όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα μέσα του. Προσέξτε την υγρασία να μην υπερβαίνει το 60% και τη θερμοκρασία να βρίσκεται από τους 10° έως και τους 18°C.

Η αποθήκευση θα πρέπει να γίνεται σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος

Εκτός όμως από την αποθήκη ένα αλεύρι μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ή ακόμα και στην κατάψυξη. Σημαντική προϋπόθεση και εδώ να το έχουμε κλείσει αεροστεγώς ώστε να μην εισέρχεται η υγρασία και να μην επηρεαστεί από τις μυρωδιές του ψυγείου και της κατάψυξης.

Πόσο καιρό όμως μπορούμε να κρατήσουμε αποθηκευμένο σωστά ένα αλεύρι;

Τηρώντας όλα τα προαναφερόμενα για την σωστή και ασφαλή αποθήκευση τον πρώτο που συμβουλευόμαστε είναι τον κατασκευαστή και τις ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται πάνω στην συσκευασία. Από εκεί και έπειτα ένα αλεύρι μπορεί να συντηρηθεί από λίγους μήνες έως και δύο χρόνια. Προτού χρησιμοποιήσετε το αλεύρι μυρίστε το. Θα πρέπει να μυρίζει ΄΄αλεύρι΄΄, αν έχει μυρωδιά ξινίλας τότε θα έχει αλλοιωθεί.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί