Απάκι

Απάκι

Το απάκι είναι ένα αλλαντικό Κρητικής προελεύσεως. Παρασκευάζεται στα Ανώγια της Κρήτης και αποτελείται από άπαχο χοιρινό κρέας. Στα βουνά της Κρήτης και σε αυτό το ιστορικό χωριό, οι άνθρωποι εκεί, έπρεπε να βρουν τρόπους συντήρησης των κρεάτων.

Βασιζόμενοι σε αρχαίες παραδόσεις ανακάλυψαν διάφορες μεθόδους διατήρησης μεγάλης ποσότητας κρέατος. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι πολύ γευστικά και πολύ αρωματικά.

Είναι ένα ιδιαίτερα νόστιμο αλλαντικό το οποίο παρασκευάζεται με φυσικό τρόπο και δεν περιέχει κανένα συντηρητικό.

Το κομμάτι του κρέατος που χρησιμοποιείται συνήθως είναι ψαρονέφρι (χοιρινό φιλέτο). Πρόκειται για κρέας ιδιαίτερα τρυφερό και δίχως λίπος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το κόστος να είναι αρκετά υψηλό.

Κρητικό Απάκι

Εκτός από ψαρονέφρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρέας από χοιρινό μπούτι το οποίο έχει χαμηλότερο κόστος. Σε αυτή την περίπτωση το κρέας είναι πιο σκληρό και ποιοτικά πιο χαμηλό σε σχέση με το χοιρινό φιλέτο.

Πως φτιάχνεται το απάκι

Ξεκινάμε προσθέτοντας στο ψαρονέφρι αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε πασπαλίζοντας το χοιρινό φιλέτο με αρωματικά βότανα όπως ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι και φασκόμηλο. Στη συνέχεια το βαπτίζουμε σε ένα ποιοτικό ξύδι από κρασί και το αφήνουμε εκεί για 2 με 3 μέρες.

Το επόμενο μας βήμα είναι να το κρεμάσουμε σε ειδικό χώρο και να το καπνίσουμε με κλαδιά ελιάς, πορτοκαλιάς, κυπαρισσιού και με μυρωδικά όπως θρούμπι, δεντρολίβανο, δάφνη και φασκόμηλο.

Με αυτό τον τρόπο αποκτά τη χαρακτηριστική υπόξινη και αρωματική του γεύση.

Πως καταναλώνεται το απάκι

Ένας τρόπος για να καταναλωθεί το απάκι είναι κατευθείαν από τη συσκευασία και χωρίς καμία θερμική επεξεργασία.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι να ζεσταθεί λίγο στο τηγάνι ή στο κάρβουνο.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα ή στα ζυμαρικά προσφέροντας ένα εξαιρετικό άρωμα.

Επίσης μπορούμε να το προσθέσουμε σε λαδερά φαγητά, σε σούπες, σε ομελέτες αλλά και σε σαλάτες. 

Όπως και να το γευτούμε το απάκι θα μας αφήσει μία υπέροχη χροιά στον ουρανίσκο προσμονώντας την επόμενη φορά που θα το ξανασυναντήσουμε σε κάποιο φαγητό. 

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί