Το αλάτι σέλερι (celery salt) είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από σπόρους σέλινου που έχουν αλεστεί και αναμειχθεί με αλάτι. Πρόκειται για μια αρωματική προσθήκη που χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές για να δώσει γεύση.
Το σέλερι περιέχει φυσικό οργανικό νάτριο το οποίο είναι πιο ασφαλές στην κατανάλωση από ότι το ιωδιωμένο νάτριο που περιέχει το αλάτι εμπορίου. Το κάλιο που περιέχει σε συνδυασμό με το νάτριο, ρυθμίζουν τα υγρά του σώματος, αποβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο όσα περισσεύουν.
Που το χρησιμοποιούμε;
Είναι ιδανικό για σούπες, μαρινάδες, σάλτσες, σαλάτες, σάντουιτς και λαχανικά δίνοντας ένα αποτέλεσμα έντονης γευστικής πληρότητας (είναι βασικό υλικό στο Chicago-style hot dog). Επίσης ως καρύκευμα προσθέτει βάθος γεύσης σε πιάτα με πουλερικά, κρέας ή ψάρι. Τέλος είναι βασικό συστατικό σε κοκτέιλ όπως το Bloody Mary.
Πως μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι αλάτι σέλερι (celery salt);
Είναι πολύ εύκολο καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να αναμείξετε αποξηραμένα φύλλα ή σπόρους σέλινου με χοντρό αλάτι. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
- 2 κουταλιές της σούπας σπόρους σέλινου
- 4 κουταλιές της σούπας αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό ή θαλασσινό)
Αλέθετε τους σπόρους σε ένα μύλο μπαχαρικών ή σε ένα γουδί μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια ανακατεύετε τη σκόνη σέλινου με το αλάτι. Φυλάσσετε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο.
Comments are closed.