Ακτινίδιο

Ακτινίδιο (Kiwi)

Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος κόκκινου ή λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματος καφέ και το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα και μικρά σποράκια, χρώματος μαύρου. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση.

Η Κίνα θεωρείται η πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια.  Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδα ονομάζεται Ακτινίδιον το σινικό (Actinidia chinensis).

Το φυτό ήταν αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο αιώνα στη Βρετανία και στη Νέα Ζηλανδία.

Ακτινίδιο
Ακτινίδιο

Η ονομασία του όμως Κίουι (Kiwi), προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο είναι εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζει αποκλειστικά.

Το ακτινίδιο τρώγεται είτε καθαρισμένο είτε και με την φλούδα αφού πρώτα το πλύνουμε πολύ καλά. Η φλούδα είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες.

Τα ακτινίδια περιέχουν ένα ειδικό ένζυμο που δεν εμφανίζεται σε κανένα άλλο είδος φρούτου: την ακτινιδίνη.

Η ακτινιδίνη διασπά τις πρωτεΐνες.

Φέρνοντας λοιπόν το ακτινίδιο σε επαφή με το κρέας, το κρέας θα γίνει πιο τρυφερό. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να τρίψουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές με τη φλούδα του ή με φέτες ακτινίδιου. Το αφήνουμε για 20 λεπτά και στη συνέχεια είναι έτοιμο για μαγείρεμα.

Το ένζυμο ακτινιδίνη έχει ένα μειονέκτημα, διασπά την πρωτεΐνη που περιέχεται στη ζελατίνη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Άρα είναι καλύτερα να μη χρησιμοποιούμαι ωμά ακτινίδια σε πιάτα που περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα ή ζελατίνη. Αν παρόλα αυτά θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τότε θα πρέπει πρώτα να τα ζεματίσουμε.

Το ακτινίδιο στην μαγειρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό αλλά και μαγειρεμένο.

Για παράδειγμα μπορούμε να φτιάξουμε ακτινίδιο γλυκό κουταλιού, κομπόστα, smoothie και αποξηραμένο. Μπορούμε να το τηγανίσουμε (γρήγορο τηγάνισμα για να μην χάσει την ζουμερότητα και την φρεσκάδα του).

Επίσης μπορούμε να το φάμε σαν απλό φρούτο ή σε φρουτοσαλάτα. Πρωινό μαζί με δημητριακά αλλά και φρουτοσαλάτα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ορεκτικό (ζεστό ή κρύο), μαγειρευτό στην κατσαρόλα, σε γλυκές τάρτες αλλά και σε πολλές άλλες παρασκευές.

Πλέον στην αγορά βρίσκουμε και κίτρινα ακτινίδια τα οποία μπορούμε να τα συνδυάσουμε με τα πράσινα ώστε να δώσουμε πολυχρωμία στη σαλάτα.

Subscribe

Πατήστε εδώ για εγγραφή στο Newsletter του CookFood

, ,

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί